IVAN ADRIANA - VII A-Prezentare Powerpoint despre reciclarea deseurilor, postat de Topala Andrei Ionut, clasa a VII a A

- Material postat de Ivan Andreea VII BReciclare
Reciclarea reprezinta colectarea, separarea si procesarea unora dintre componentele deseurilor in vederea transformarii lor in produse utile. Aproape toate materialele care intra in compozitia deseurilor: hartia, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice pot face obiectul unui proces de reciclare.
De ce este important sa reciclam ?
  • se protejeaza natura si resursele naturale
  • se reduce poluarea solului,apei,aerului
  • se reduce poluarea mediului inconjurator
  • se economiseste energie
Plasticul se recicleaza deoarece descompunerea naturala in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani datoritamaterialelor care il alcatuiesc , dar si din multe alte motive care ajuta natura sa supravietuiasca mult mai mult . Cufiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700-800 kg de petrol brut .Reciclarea nu este benefica doar pentru mediul inconjurator,este benefica si pentru oamenii deoarece si noi ,traind intr-un mediu ambiant si viata noastra este mai sanatoasa.Societatea ar trebuii educata,sa fie constienta ca reciclareaajuta foarte mult planeta,dar asta se face numai prin practica.Daca am recicla toti,sanatatea Terrei ar fi mai buna.Reciclarea nu consta numai in faptul ca trebuie sa utilizam lucrurile pe care altii nu le mai folosesc.Este mai mult decato actiune,este o conceptie care costa in faptul ca nu trebuie sa folosim lucrurile numai atunci cand ne trebuie,iar dupaaceea sa le aruncam.Dar ceea ce ne intereseaza cu adevarat sunt ramasitele care se strang in urma consumului zilnic, gunoiul. Eliminarea acestui lucru este un proces care se obtine numai prin educatie, dar pana cand o sa atingem acest obiectiv, presupusele ramasite trebuie sa se transforme in ceva util, ca sa nu distrugem in continuare mediul .
Refolosirea obiectelor:Cu cat refolosim mai multe obiecte, cu atat producem mai putin gunoi. Este de preferat sa cumparam lichide in sticle de sticla returnabile, care trebuiesc inapoiate atunci cand cumperi altele noi. Cand folosim hartie de scris, trebuie sa scriem pe ambele parti si nu doar pe una. Putem folosi cealalta parte pentru a lua notite, insemnari, desene, etc. Hartia mai veche o putem folosi la impachetare. Daca folositi filtru de cafea, cumparati filtru reutilizabil. Este mai ieftin si produce mai putin gunoi. Te-ai saturat de jucariile tale, sau ai crescut si nu te mai joci cu ele ? In loc sa le arunci la gunoi, le poti da altor copii, prin intermediul asociatiilor caritabile, de exemplu. Hainele care ti-au ramas mici poate pot fi de folos altor persoane. Nu uita ca nu toti copiii au aceleasi sanse. Lemnul si obiectele vechi deasemenea pot fi utilizate in alte scopuri. Reciclarea conserva energia. Mult mai putina energie este necesara pentru a transforma materialele reciclate in produse noi, comparativ cu a incepe productia cu materiale primare, brute.
Ce se poate recicla fara nicio problema ?Hartie, carton, sticla si resturi de mancare, etc. Convinge-ti colegii de la institut sau de la locul de munca sa foloseasca hartie reciclabila si sa pastreze legatura cu firme care recicleaza hartia folosita. Asa, nu doar ca hartia nu se va arunca la gunoi, ci se va intoarce inapoi la tine sub forma de hartie reciclabila. Sa nu uiti niciodata ca pentru a folosi hartie, a trebuit sa moara un arbore. Acasa trebuie sa separi hartia ( ziare, coli, etc ) de cartonul care nu-ti mai foloseste. Afla unde este cel mai apropiat loc de colectare a hartiei. Daca nu gasesti bauturi lichide in sticle reciclabile, cumpara in sticle de sticla, dar mai intai verifica la magazin daca le primesc inapoi pentru a putea fi reutilizabile. De fiecare data, este de preferat sa reutilizam, ca sa nu fie nevoie sa consumam atata energie pentru a face altele noi.
Prin urmare reciclarea este un procedeu foarte important.
Cand vei vrea sa arunci ceva jos, adu-ti aminte ca natura sufera !
SALVATI NATURA!

- Reciclarea - format word - Andrei Topala - VII A

RECICLAREA

de Topala Andrei Ionut
Reciclarea este una din metodele de a proteja planeta de poluare. Reciclare inseamna colectarea separata a deseurilor (sticla, plastic, hartie), curatirea si prelucrarea in bunuri utilizabile similare sau diferite. Deseurile sunt parti din materii prime sau din materialele care raman in urma folosirii lor si care nu mai pot fi utilizate. Unele deseuri pot fi revalorificate.
Avantajele reciclării
Reciclarea elimina poluarea si conserva resursele naturale. Cele mai mari mari avantaje pentru mediu ale reciclarii sunt legate nu de depozitarea deseurilor, ci de conservarea resurselor naturale si de energie si reducerea poluarii in procesul de productie care rezulta din folosirea materiilor prime reciclate in locul materiilor prime pure. Materialele reciclate au fost deja prelucrate odata, astfel incat productia este de aceasta data mai curata si mai putin energofaga .
Colectarea, procesarea, transportul si executia de noi produse din materiale recuperate vor conduce la mai putini factori poluanti ai aerului si apei, mai putine deseuri solide, la folosirea unor cantitati mai mici de materii prime in procesul de productie decat procesul original.
Efectele reciclării :
- reducerea cantităţii de energie şi de materii prime necesare fabricării de noi produse ;
- redă circuitului economic importante cantităţi de materie primă ;
- reduce cantităţile depozitate la rampele de gunoaie sau la incineratoare ;
- reduce riscurile asupra sănătăţii noastre şi a mediului , cauzate de deversarea improprie a unor deşeuri periculoase ;
- reduce poluarea aerului şi a apei .
RECICLAREA PLASTICULUI
Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant şi se realizează într-o gamă largă în multe ţări . În loc să polueze apa râurilor sau suprafeţe mari de sol prin acumularea lor, PET-urile pot fi foarte uşor colectate şi reciclate , acest lucru se poate face foarte uşor cu ajutorul containerelor speciale amplasate în multe zone ale oraşelor . Reciclarea plasticului are rol in scutirea pamantului de a fi poluat, deoarece materialele din plastic se degradeaza in aproximativ 100 de ani si nu ar mai necesita materialul din care se extrage plasticul.
RECICLAREA HARTIEI
In urma activitatilor umane rezulta o cantitate enorma de deseuri, din care 40% sunt doar deseuri de hartie. Prin deseu se intelege orice obiect, produs, material care nu mai este folosit, fiind aruncat.
Din punct de vedere al poluarii mediului inconjurator si al consumului de energie, hartia reciclata este mai avantajoasa decat hartia obisnuita. Prin reciclarea unei tone de deseuri de hartie se economisesc 30.000 l apa, se foloseste intre 28% si 80% mai putina energie electrica si se reduce poluarea aerului cu 95%.
RECICLAREA ALUMINIULUI
Specialistii spun ca aluminiul e pe al treilea loc in topul metalelor prezente in natura. E reciclabil in intregime si nu se altereaza in nici un fel la transformarea lui intr-un produs.Retopirea aluminiuluinecesita cu 95% mai putina energie decat productia primara a acestui metal. Pentru reciclarea unei tone de aluminiu se economisesc cel putin 265 de dolari. Statisticile arata ca, la nivel mondial, rezervele actuale de bauxita, minereul din care se extrage aluminiul, sunt suficiente pentru inca 400 de ani.
Colectarea deseurilor reciclabile
Deseurile pot fi colectate in mod traditional sau special.Colectarea deseurilor poate fi facuta cu una din variantele urmatoare:
-Colectare neselectiva, cand deseurile provenite din activitatile casnice precum si cele de la diferiti agenti economici si institutii publice contin amestecate in diferite proportii hartii, materiale plastice, sticle, metale, materiale organice. Acesta este modul cel mai frecvent la noi in tara.
-Colectarea selectiva are drept scop colectarea materialelor refolosibile direct de la populatie prin dotarea locuintelor cu saci de plastic si amplasarea la fiecare loc de depozitare a resturilor menajere de containere de receptionare pe diferite tipuri de materiale. Preluarea si transportul materialelor refolosibile direct de la populatie se face prin grija primariilor.